Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu Bilim, Araştırma Teşvik ve Teknoloji Teşvik Ödülleri Sahiplerini Buldu

by Irmak Akkaya | Eki 23, 2019
20 Ekim 1978 tarihinde İTÜ Elektrik Fakültesi Dekanlığı görevi sırasında silahlı bir saldırı sonucu hayatını kaybeden merhum Öğretim Üyemiz ve Eski Rektörümüz Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu adına bu yıl ikincisi gerçekleşen Bilim, Araştırma Teşvik ve Teknoloji Teşvik Ödülleri sahiplerini buldu.

20 Ekim 1978 tarihinde İTÜ Elektrik Fakültesi Dekanlığı görevi sırasında silahlı bir saldırı sonucu hayatını kaybeden merhum Öğretim Üyemiz ve Eski Rektörümüz Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu adına bu yıl ikincisi gerçekleşen Bilim, Araştırma Teşvik ve Teknoloji Teşvik Ödülleri sahiplerini buldu.

dsc_7861-(copy)
dsc_3108-(copy)

Üniversitemizde Karafakıoğlu’nun bilimsel kişiliği ve eserlerinin konuşulduğu ödül töreninde Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu Bilim Ödülü; dijital haberleşmede, 5G ve ötesinde kullanılacak geleceğin teknoloji altyapısı Kutupsal Kodlama keşfinin sahibi Prof. Dr. Erdal Arıkan’a, Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu Teknoloji Teşvik Ödülü; “Haberleşme sistemleri, sivil ve askeri elektronik” alanlarında verdiği katkılar nedeniyle, Pavotek Genel Müdürü Yüksek Mühendis Kutsal Anıl ve Pavotek Ar-Ge ekibine, Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu Araştırma Teşvik Ödülü; “Görünür Işık Haberleşmesinde Kanal Modellenmesi” adlı çalışmalarıyla Dr. Farshad Miramirkhani’ye tevdi edildi.

dsc_3094-(copy)

İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Ömer Korzay Konferans Salonu’nda yapılan törene, ailesi, Elektrik-Elektronik Fakültesi öğretim üyeleri, emekli öğretim üyeleri, öğrenciler, mezunlar ve Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi temsilcileri katıldı.

dsc_7885-(copy)

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunuşu ile başlayan ödül töreni, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Doç. Cenk Öztürk ve mezunu Zeynep Naz Yıldız’ın verdiği klasik müzik konseriyle devam etti.

dsc_3013-(copy)

Konser sonrası Bedri Karafakıoğlu’nun hayatını, bilimsel eserlerini, ülkemize ve İTÜ’ye hizmetlerini ve anı fotoğraflarını içeren bir sunum yapıldı. Sunum sonrasında Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Özoğuz bir konuşma yaparak ödül törenine katılım ve katkılar için davetlilere teşekkür etti. Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu’nun adına tek kategoride olmak üzere bilim ödülü verilmesi kararının geçen yıl alındığını belirten Özoğuz, bu yıl Bilim Ödülü, Araştırma Teşvik Ödülü ve Teknoloji Teşvik Ödülü olmak üzere üç kategoride verilmesine karar verildiğini belirtti. Ülkemizin önde gelen bilim insanlarının katılımı ile Prof. Dr. Sıddık Yarman başkanlığında kurulan bilim ödülü jüri heyetine desteklerinden ve gelenekselleşmesi için çabalarından dolayı teşekkür etti. Özoğuz’un açılış konuşmasının ardından, Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Şeker’in yurt dışında olması sebebiyle katılamadığı törenle ilgili duygularını paylaştığı mesajı okundu.

dsc_3025-(copy)

Ord. Prof. Dr. Bedri Karafakıoğlu modern elektronik-haberleşmenin öncülerinden

ilim ödül jürisi adına sunum ve konuşmalarını yapan Prof. Dr. Sıddık Yarman ödüllerle ilgili süreçten bahsederken, Ord. Prof. Dr. Bedri Karafakıoğlu hakkında şunları söyledi: “Bedri hocamız; Dekanımız, Rektörümüz, Üniversite sevdalısı, Genç Bilim adamları koruyucusu ve öğrenci dostu... Gerçek bir demokrat, bir vatanseverdi. Ülkemize, modern elektronik-haberleşme altyapısının getirilmesine öncülük eden isimlerin başında geliyordu. Unutulmaz rektörümüz, dekanımız ve öğrencinin gönlünde taht kuran hocamızdı. Ölümünün 41. yılında, sevgili hocamızı özlemle anıyor, Türk Üniversite yaşamına ve Demokrasisine verdiği eşsiz katkıları hatırlayarak, önünde saygı ile eğiliyoruz. Hocamız, Ülkemiz aydınlarının gönlünde, tüm İstanbul Teknik Üniversitesi’nin genetiğinde yaşıyor. Hiçbir yıkıcı güç, bizleri var eden bu genetiği yok edemez... Vefatının 40. yılında Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu Bilim Ödülü ihdas edilmesi duyarlılığını gösteren İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Dekanı ve Yönetim Kurulu’na şükranlarımızı sunuyoruz.”

dsc_8009-(copy)

Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu adına Bilim, Araştırma Teşvik ve Teknoloji Teşvik Ödülleri sahipleri

Prof. Dr. Sıddık Yarman, 2019 yılı Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu Bilim Ödülü’ne, dijital haberleşmede, 5G ve ötesinde kullanılacak geleceğin teknoloji altyapısı Kutupsal Kodlama keşfinin sahibi Prof. Dr. Erdal Arıkan’a, Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu Teknoloji Teşvik Ödülü’ne; “Haberleşme sistemleri, sivil ve askeri elektronik” alanlarında verdiği katkılar nedeniyle, Pavotek Genel Müdürü Yüksek Mühendis Kutsal Anıl ve Pavotek Ar-Ge ekibine, Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu Araştırma Teşvik Ödülü’ne; “Görünür Işık Haberleşmesinde Kanal Modellenmesi” adlı çalışmalarıyla Dr. Farshad Miramirkhani’ye layık görüldüğünü açıkladı. Ödülleri Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Özoğuz, Jüri Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman ve emekli öğretim üyelerimiz tarafından verildi. Ödülleri tevdi edilen bilim insanları duygu ve düşüncelerini kürsüde katılımcılarla paylaştı.

dsc_3055-(copy)

dsc_3079-(copy)

dsc_3094-(copy)

dsc_7896-(copy)

dsc_7895-(copy)

dsc_7899-(copy)

Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu Bilim Ödülü Komitesi’nin onursal başkanlığını 2018 yılı itibariyle aldığı ödül ile doğal üyesi olan Prof. Dr. Mithat İdemen yaptı ve ödül alan her bilim insanının onursal başkan olarak bir sonraki yılın bilim jüri heyetinde olacağı da belirtildi. Ödül töreni takdim ve konuşmaların ardından kokteyl ile sona erdi.

dsc_3131-(copy)

Ord. Prof. Bedri Karafakıoğlu
1915-1978

Bedri Karafakıoğlu, İstanbul Yüksek Mühendis Mektebi'nde okudu. PTT’den aldığı bursla 1937 yılında Fransa’ya giderek, Paris’te Ecole Nationale Superievre Des Telecommunications’da 2 sene elektrik mühendisliği eğitimi gördü. Yurda dönüşünün ardından İTÜ Elektrik Fakültesi’ni kurdu. 1939’da doçent, 1948 yılında profesör oldu. 1960 yılında ise ordinaryüs oldu. 1964-65 yıllarında İTÜ Elektrik Fakültesi Dekanlığı, 1965-69 yılları arasında İTÜ Rektörlüğü yaptı. Rektörlüğü sırasında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin açılmasına destek verdi. Bedri Karafakıoğlu rektörlüğü sırasında, İTÜ Maslak Kampüsü’nün alınması, 2 kademeli öğretimin uygulanması, Temel Bilimler Fakültesi'nin ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’nin kurulması gibi önemli projelere imza attı. 20 Ekim 1978'de ise silahlı bir saldırı sonucu hayatını kaybetti.

İTÜ Elektrik - Elektronik Fakültesi

ee-anasayfa

Fakültemiz geçmişte ülkemizde gerçekleştirdiği,

  1. Tüm yurttaki elektrifikasyon çalışmaları
  2. İlk yüksek gerilim laboratuvarı
  3. İlk Televizyon Yayını
  4. İlk stereo radyo yayını
  5. İlk mikroelektronik laboratuvarı ve mikro­chip (kırmık) üretimi.

öncü çalışmaların yanı sıra yetiştirdiği kaliteli mühendis ve bilim insanı topluluğu ile de haklı bir ün kazanmıştır.