Araştırma Görevlimiz İbrahim Yıldırım’a En İyi Yayın Ödülü

by Barış Darcan | Ara 30, 2020
İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlilerimizden İbrahim Yıldırım’ın çalışması, IEEE Latin-American Conference on Communications 2020 konferansında “En İyi Yayın” ödülüne değer görüldü.

İTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlilerimizden İbrahim Yıldırım’ın çalışması, IEEE Latin-American Conference on Communications 2020 konferansında “En İyi Yayın” ödülüne değer görüldü.

Araştırma görevlimiz İbrahim Yıldırım, bölümü temsilen katıldığı konferansta, danışman hocası Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Başar ile birlikte hazırladıkları akıllı yüzey destekli iletim senaryoları için fiziksel kanal modellemesi çalışmalarını içeren yayın ile ödül almaya hak kazandı.

6G kablosuz ağlara teknolojik yaklaşımlar

İbrahim Yıldırım, ödül getiren yayınla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Son yıllarda veri trafiğindeki eşi benzeri görülmemiş artış, araştırmacıları mevcut paradigmaların ötesinde yeni ufuklar keşfetmeye yöneltmiştir. Beşinci nesil (5G) kablosuz ağlarla sanal gerçeklik, otonom araçlar ve teletıp gibi birçok yenilikçi uygulama fikri tanıtılsa da, mühendisler ve araştırmacılar altıncı nesil (6G) kablosuz ağların temellerini oluşturmaya ve yenilikçi çözümler geliştirmeye başlamışlardır. Gün geçtikçe artan gereksinimleri karşılayabilmek için, yazılım kontrollü yansımalar ile kablosuz yayılım ortamının özelliklerini kontrol ve manipüle edebilen uyarlanabilir akıllı yüzeylerin (reconfigurable intelligent surfaces) iletim ortamlarına yerleştirilmesi fikri ortaya atılmıştır. Oldukça yeni ve gelecek vaat eden bu teknoloji, dünya çapında hem akademisyenlerin hem de sektör çalışanlarının ilgisini çekmeyi başarmıştır. Ancak söz konusu ilgiye rağmen, bu teknolojinin geliştirilmesi ve fiziksel olarak kullanıma hazır hâle gelmesi için alınması gereken bir hayli yol vardır. Biz de Doç. Dr. Ertuğrul Başar hocamla birlikte, bu gelecek vaat eden teknolojinin hayata geçmesine katkıda bulunmak adına akıllı yüzey destekli iletim senaryoları için fiziksel kanal modellemesi çalışmalarımıza hız verdik. Bu yüzeylerin bir parçası olduğu olası iletim senaryolarını göz önüne alarak, açık kaynaklı kanal modelleme metodolojimizi ve yazılımımızı araştırmacıların kullanımına sunduk. İlk sonuçlarımızı yayınladığımız IEEE LatinCOM konferansından böylesi bir ödüle layık görülmek de bizi oldukça memnun etmiş ve halihazırdaki araştırma faaliyetlerimizi hızlandırma noktasında bize büyük bir şevk vermiştir.”

Makaleye erişim için tıklayınız.
Kaynak : İTÜ Medya ve İletişim Ofisi - 28 Aralık 2020


İTÜ Elektrik - Elektronik Fakültesi

ee-anasayfa

Fakültemiz geçmişte ülkemizde gerçekleştirdiği,

  1. Tüm yurttaki elektrifikasyon çalışmaları
  2. İlk yüksek gerilim laboratuvarı
  3. İlk Televizyon Yayını
  4. İlk stereo radyo yayını
  5. İlk mikroelektronik laboratuvarı ve mikro­chip (kırmık) üretimi.

öncü çalışmaların yanı sıra yetiştirdiği kaliteli mühendis ve bilim insanı topluluğu ile de haklı bir ün kazanmıştır.